Меню на сьогодні - Сайт bilosnizhkasumy!

У закладі дошкільної освіти складається одне загальне меню для дітей у віці від 2 до 6 (7) років. Сезонність харчування відрізняється тим, що у літньо-осінній період діти мають вживати більше овочів та фруктів, а у зимово-весняну пору – соків та фруктів. При складанні меню для вихованців ЗДО враховуються:

• Добовий набір продуктів.

• Об’єм порцій.

• Час приготування страв.

• Норми заміни продуктів за енергоцінністю.

• Норми втрати при холодній та тепловій обробці.

• Данні про хімічний склад продуктів та страв.

Важливою умовою при складанні щоденного меню є дотримання вартості харчування на одну дитину в день в межах річного затвердженого обсягу відповідних асигнувань.

При складанні денного раціону, по-перше, враховується наявність головного будівельного матеріалу – білку. Джерело білку тваринного походження – м'ясо, риба, яйце, молоко та молочні продукти. З рослинних продуктів багаті на білок бобові, деякі крупи (гречана, вівсяна, пшоняна) та хліб. Більшу частину жирів у добовому раціоні дитини повинні представляти жири тваринного походження. Вони входять до складу вершкового масла, сметани. Загальна кількість рослинних жирів (соняшникова олія) складає не менше 15-20 % від його загальної кількості у добовому раціоні дитини. Рафіновані джерела вуглеводів – цукор, варення, мед, кондитерські вироби – менш корисні для дитини. Більшу частину добової потреби малюка у вуглеводах задовольняються за рахунок круп, хліба, макаронних виробів та , що є найважливішим – овочів та фруктів. Останні мають ще й важливі для дитячого організму вітаміни, мінеральні солі, мікроелементи. Крім того, у овочах та фруктах є пектини, харчові волокна, клітковина, які благодійно впливають на процеси перетравлювання їжі. Масла та ароматичні речовини багатьох фруктів виробляють шлунковий сік та підсилюють апетит. Вони корисні дітям із занизьким апетитом.

Необхідною умовою є додавання у меню цибулі. Деякі продукти дитина може вживати кожного дня – це молоко, масло, хліб, цукор, овочі та фрукти, м'ясо. Яйце можна давати через день, сир кисломолочний – через два дні. А ось рибу – два рази на тиждень. У меню на кожен день не повторюються страви, схожі по складу. Дітям також дуже корисно починати приймати їжу з салатів, з сирих овочів, які стимулюють виробку шлункового соку та підвищують апетит.

Ще однією обов’язковою умовою при складанні меню є вимога щодо продуктів та страв, які заборонено у дитячому харчуванні: ковбаса, копчені продукти. Процес прийому їжі не може бути повноцінним без відповідного середовища та сервіровки. Під час невірного підходу до процесу годування, особливо коли малюка зобов’язують їсти силою чи годують з розвагами, умовляннями, у нього виникає негативний рефлекс на усіляку їжу. Важливим елементом правильної організації харчування є режим приймання їжі впродовж дня, цілеспрямований розподіл продуктів, об’ємів їжі та добової калорійності між окремими її прийомами.

Кiлькiсть переглядiв: 418

Коментарi